0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Japonski zeleni čaj Matcha: Od lista do skodelice

Japonski zeleni čaj Matcha: Od lista do skodelice

Matcha se pridobiva iz rastline Camellia Sinensis, iste rastline, ki se uporablja tudi za druge vrste čaja, kot so črni čaj, beli čaj, oolong čaj in zeleni čaj. Vendar pa je tisto, kar izstopa pri matchi v primerjavi z običajnim čajem, njeno posebno gojenje, obiranje in obdelava. Z 800-letno zgodovino pridelave in tradicijo, še danes mnogi pristni proizvajalci matche sledijo tem tradicijam.

Proizvodnja matcha čaja je kompleksen proces, ki zahteva izkušeno delovno silo na vsaki stopnji. Čajne rastline zahtevajo skrbno nego, pravilno senčenje ter posebne metode obdelave. Nato čajni mojster preizkusi vzorce obdelanih čajnih listov (tencha), da oceni njihovo kakovost in okus. Ko je čajni mojster prepričan o njihovi kakovosti in edinstvenem okusu, se listi različni listi čajevca skrbno zmešajo v določenih razmerjih, kar ustvari čajno "mešanico". Ta "mešanica" se nato zmelje v matcha čaj.

Ali se lahko iz vseh čajnih rastlin proizvaja matcha?

Da, iz vseh čajnih rastlin se lahko pridobiva matcha. Znotraj vrste zelenega čaja obstaja veliko različnih sort, imenovanih "kultivarji" (kultivirane sorte). Nekatere sorte, kot so yabukita in okumidori, so odporne proti mrazu in zelo trpežne. To omogoča njihovo gojenje v številnih predelih Japonske, zato se pogosto uporabljajo pri pridelavi različnih vrst japonskih čajev. Druge sorte, kot so saemidori, asahi in gokoh, pa so bolj primerne za gojenje v senčenih pogojih. Zaradi tega so idealne za izdelavo matche in gyokura, saj imajo listi pogosto lažji in slajši okus.

Senčenje - najbolj kritičen del izdelave matcha čaja

Proizvodnja zelenega čaja matcha je počasen in izjemno zahteven proces, pri katerem se uporabljajo tradicije in prakse, ki so še danes prava umetnost. Samo rastlina Camellia Sinensis potrebuje približno 4 do 8 let, da mlade sadike dosežejo polno zrelost. Čajne rastline se redno obrezujejo med rastjo, da preprečijo prekomerno rast rastlin. Kmetje razpršijo bočne veje, da čajni listi rastejo na večjem območju. Ta razpršitev omogoča enostavno obiranje med žetveno sezono. Eden najpomembnejših procesov za pridelavo visokokakovostne matche je proces senčenja. Običajno se to zgodi 3 do 4 tedne pred žetvijo, vendar je odvisno od čajne kmetije in njihovega območja v Japonski. S senčenjem listov in zaščito pred neposredno sončno svetlobo se spremeni okus in naravno ravnovesje kofeina in naravnega sladkorja. Manjša izpostavljenost sončni svetlobi povečuje proizvodnjo aminokislin v rastlinah, kar prispeva k različnim sladkim in umami okusom, odgovorne pa so tudi za nekatere zaželene spojine v matchi, kot je L-teanin.


Tradicionalno so kmetje preko čajnih dreves, na bambusovem ogrodju razporedili bambusove slame. Nekateri kmetje še vedno prisegajo na to metodo, vendar se večina drugih danes poslužuje črnih plastičnih mrež, ki je položijo preko kovinskega ogrodja. Nekateri kmetje eksperimentirajo in uporabljajo kombinacije več plasti ali materialov, da bi proizvedli matcha čaj z edinstvenim okusom. Ves ta proces senčenja temelji na okusu in aromatskih profilih matche, ki jih kmetje želijo doseči.Proces nabiranja (žetev) Matcha čaja

Po senčenju so čajna drevesa pripravljena za žetev. Japonci pravijo temu hachiju-hachiya ali 88 noči. Ta izraz se nanaša na 88. dan po prvem dnevu pomladi. Časovnica je ključna za japonske čajne kmete, saj označuje najboljši čas za žetev čaja. Nabiranje čajnih listov za Matcha čaj se tako začne okoli maja vsako leto. Točen časovni okvir je odvisen od gojene sorte. Prvo obiranje čajevca imenujemo "prva žetev" ali "prvo obiranje" in velja za najboljšo, saj čajni listi vsebujejo vse hranilne snovi, pridobljene med rastjo. Veliko vrhunskega čaja, ki prihaja iz Japonske, je narejenega iz prvega obiranja. Kasnejše žetve se večinoma uporabljajo za proizvodnjo čaja v vrečkah in stekleničenega čaja. Večji čajni proizvajalci lahko v istem polju obirajo tudi do 3-krat na leto (pomlad, poletje in jesen). Nekateri kmetje obirajo čajne lističe samo enkrat na leto in s tem zagotovijo najboljšo kakovost svojih izdelkov.


Na Japonskem se čaj večinoma obira strojno, vendar je ročno obiranje še vedno precej pogosto na manjših čajnih poljih, še posebej v Ujiju. Nekateri verjamejo, da ročno obrani čajni listi dajejo čaju boljši okus. Ti ljudje so tudi pripravljeni plačati precej višjo ceno za matcho.


V regiji Kyoto, kjer so čajna polja manjša, kmetje običajno uporabljajo ročno napravo, ki jo vlečejo po čajevcu. To je predvsem uporabno na neenakomernem terenu, kjer so čajevci posejani po strmini hriba. Gre pa v bistvu za večjo kosilnico z vrečko, ki jo morata opravljati dve osebi.


Na območjih, kot sta Shizuoka in Kagoshima, kjer se čajno kmetijstvo izvaja v večjem obsegu in so čajni vrtovi veliko večji, kmetje uporabljajo stroje, imenovane "samohodni žetveni stroj za čaj". Gre v bistvu za velike kosilnice, ki jih upravlja voznik. Ko čajna polja v Kagoshimi dosežejo velikost, ki ni več obvladljiva za ročno obiranja, so takšni stroji nujno potrebni za obiranja.


Postopek parjenje (steaming), ločevanja in mletja

Čeprav delo v tovarni ni tako pravljično, kot delo na čajnih poljih, je le-to še vedno ključen korak v procesu. Proizvodna linija za matcha čaj je sestavljena iz 3 ključnih korakov. Najprej se surovi čajni listi obdelajo v surovi, nerafiniran čaj (aracha). Potem se aracha obdela v predelani čaj (tencha). V tretjem koraku pa se tencha zmelje v matcha prah, ki je pripravljen za prodajo. Dobro je vedeti, da je tencha oblika matche, ki jo lahko hranite v hladilniku tudi več let, ne da bi izgubila na kakovosti ali okusu.

Prvi korak: Parjenje - Aracha

Sveže obrane liste spravijo v velike nakladalne prostore. Tu se čajni listi večkrat operejo in pripravijo za parjenje. Postopek parjenja preprečuje oksidacijo čajnih listov in zagotavlja, da listi ohranijo svojo barvo in aminokisline. Ta stopnja je edinstvena za japonske čaje. V drugih kulturah, čajne liste običajno oksidirajo pred obdelavo. Ko so čajni listi parjeni, jih ohladijo, ter pošljejo v veliko pečico, kjer se posušijo.


Ta postopek je namenjen zmanjšanju vsebnosti vlage v čajnih listih. Na ta način se čajni listi lahko po obdelavi shranijo za daljše obdobje. Ko sta postopka parjenja in sušenja zaključena, čajne liste pošljejo skozi stroje, ki ločijo stebla in žile od čajnih listov. Stebla veljajo za odpadni material, zato se postopek večkrat ponovi, da se ločijo vsa stebla. Po zaključku prvega koraka, imamo čaj imenovan aracha, znan tudi kot surov čaj.

Drugi korak: Ločevanje - Tencha

Surov čaj Aracha se pošlje v stroje za nadaljnje rafiniranje. Tu gredo surovi čajni listi skozi več krogov presejanja ali ločevanja, da se odstranijo nečistoče (kot so manjša stebla in listne žile ali vene). Nato se čajni listi zdrobijo na manjše dele. V tem trenutku je aracha (surov čaj) postal tencha (predelan čaj). V tej fai lahko čajni mojster preizkusi tencho in oceni njegovo kakovost. Čajni mojster bo mešal različne tencha čaje in tako ustvaril željene okuse. Specifična razmerja tencha čaja, se mešajo v skladu s kasnejšimi navodili čajnega mojstra in shranijo.

Tretji korak: Mletje - Matcha

Tencha čaj hranijo v hladnih prostorih, preden se lotijo mletja. Ta korak je pomemben predvsem zato, ker je shranjevanje tencha čaja običajno lažje kot shranjevanje matcha čaja. Prav tako pa omogoča, da je matcha sveža. Tradicionalno se tencha postavi na kamniti mlin in ročno melje v matcha prah. To je izjemno naporen in intenziven postopek, zato Japonci dandanes uporabljajo stroje, ki poganjajo kamnite mline za mletje tencha čaja v matcha čaj. Na žalost je to še vedno dolgotrajen postopek, saj prehitro delo ustvari preveč trenja in toplote, kar lahko poškoduje in uniči končni izdelek. Tudi z avtomatiziranim kamnitim mlinom bo trajalo do ene ure, da se proizvede le 40 gramov matche.


Večji proizvajalci, bodo namesto tega uporabljali mlinske stroje. Le-ti so veliko učinkovitejši, vendar pa nekateri verjamejo, da povzročijo drugačno, manj zaželjeno teksturo Matcha čaja. Nenazadnje je način mletja tencha čaja v matcha čaj nekaj, v kar še vedno mnogi ljudje močno verjamejo.

Moderni stroji ali tradicionalni kamniti mlini

Po naših informacijah, lahko najbolj napredni mlinski stroji na zračni curki, meljejo čajne liste na velikost, ki se merijo v mikronih, s čimer se mletje v kamnitimi mlini ne more primerjati. Pomembno vprašanje je, ali je tekstura matcha čaja mehka in zračna, kar je znak odlične teksture. Razlike bi opazili le izkušeni ljubitelji matcha čaja.


Ko dosežemo določeno točko, je vaša izkušnja z matcha čajem bolj odvisna od načina priprave matcha čaja in ne od tega, kako je bil mlet. Kljub temu mora biti vsak proizveden matcha čaj pred pakiranjem in zapiranjem podvržen končnemu pregledu in standardom kakovosti. Večina proizvajalcev matcha čaja melje matcha čaj šele ob naročilu stranke. To omogoča, da dobijo svež matcha čaj tudi ljubitelji čaja širom po svetu.

Zaključek

Proces pridelovanja finega in visokokakovostnega matcha čaja nas spominja, da je to umetnost sama po sebi. Procesi rasti čajevca, proizvodnje čajnih listov ter način izdelave matcha čaja so obsežni in dolgotrajni, vendar lahko vsak spregledan korak vpliva na okus, barvo, hranilno vrednost in kakovost končnega izdelka. Vsak korak je ključen za ustvarjanje matcha čaja, katerega lahko kupimo tudi v Zishinih čajnih hišah.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.