0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Črna celina, najmlajša pridelovalka čaja

Črna celina, najmlajša pridelovalka čaja

Tokrat se bomo posvetili gojenju čaja na črni celini. Ta je ena zadnjih v vrsti, ki se je lotila gojenja te izjemno razširjene pijače.

Afriški pridelovalci čaja so se naslonili predvsem na izkušnje drugih pridelovalcev. Tudi zato so ti čaji danes izjemno kvalitetni in dosegljivi praktično po vsej zemeljski obli. 

Pridelovalke s črne celine

Glavne pridelovalke afriškega čaja so predvsem Kenija, Malavi, Tanzanija, Južna Afrika in Zimbabve. Te države pridelajo nekje 30 % vsega čaja namenjenega izvozu. Kenijski čaj je danes najbolj priznan afriški čaj. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti okusa in vonja je prejel številna mednarodna priznanja.

Poglejmo si torej nekaj pomembnih afriških držav, kjer pridelujejo čaj.

Malavi

Malavi je prva država afriške celine, kjer so se lotili gojenja čaja. Začetki proizvodnje čaja segajo nekje v leto 1880. Drugi viri navajajo leto 1891, ko se je tja naselil škotski saditelj Henry Brown.

Malavi je danes druga največja proizvajalka čaja v Afriki za Kenijo. Na leto izvozijo kar preko 35 000 ton čaja. Preko 64 % čaja pridelanega na Malaviju je namenjeno v Veliko Britanijo in tudi Južno Afriko. Malavi izvaža svoj čaj v preko 30 držav po vsem svetu.

Čeprav čaj z Malavija ni posebej priljubljen med ljubitelji čaja, pa ga zaradi izjemne barvitosti in živih barv uporabljajo kot mešanico najbolj znane britanske blagovne znamke.

Južna Afrika

Južna Afrika je izjemno pomembna regija za proizvodnjo dveh zeliščnih čajev – rooibos in honeybush čaja. Obe rastlini sta namreč izvorni oziroma avtohtoni in sta gojeni izključno v provinci Western Cape v Južni Afriki.

Proizvodnja rooibosa v tej regiji je ogrožena zaradi podnebnih sprememb, kar je odločilnega pomena glede na edinstvene zahteve te rastline, ki je ni mogoče gojiti v drugih regijah. Iz rdečih listov rooibosa dobimo zeliščni čaj svetle, aromatične barve in prijetne sladkosti. Vsebuje malo tanina, ni grenek in ne vsebuje kofeina.

Kot že ime nakazuje, pa je honeybush čaj znan po svoji sladkosti okusa in vonja. Suhi listi vsebujejo malo tanina in le mali preostanek vsebuje kofein.

Zimbabve

Proizvodnja čaja za komercialne namene se je v Zimbabveju lahko uresničila šele z uspešnim namakanjem čajnih obdelovalnih površin. Letna količina padavin je namreč skoraj za polovico manjša od običajno zahtevanih za gojenje, zato je namakanje čajnih obdelovalnih površin v Zimbabveju nujno.

Danes je proizvodnja čaja v Zimbabveju pod nadzorom, kar omogoča zaščito kakovosti pridelka in rast proizvodnje.

Kenija

Kenija je med vodilnimi državami pridelovalkami in izvoznicami čaja na svetu. Poznana je po črnem čaj, ki je smatran kot eden najbolj kvalitetnih črnih čajev na svetu. Izvoz kenijskega čaja je četrta najpomembnejša dobrina, ki bogati kenijski državni proračun.

Čisti kenijski čaj je izjemno visoke kakovosti v primerjavi z ostalimi čaji sveta. Zato je večina tega čaja, namenjenega izvozu, prodan kot mešanica. Tako zmešan z drugimi čaji tvori nekaj popularnih mešanic, ki so na voljo tudi v čajnici Zisha.

Dokazano je, da ima kenijski čaj v svoji čisti obliki višjo vsebnost antioksidantov v primerjavi z drugimi čaji. Prav to ga tudi odlikuje in postavlja na vodilni položaj v svetovnem merilu.

Večina kenijskega čaja je gojena na visokih planotah zahodno od Rift Valley, na višini med 1500 do 2700 metrov nad morjem. Podnebne razmere v Keniji so idealne za gojenje čaja. H kvaliteti čaja pripomorejo tudi tropske razmere z vulkansko rdečo zemljo. Najbolj znana in bogata s čajem je regija Kericho. Nasadi čaja so tudi vzhodno od Rift Valleya, prav tako tudi v centralni Keniji.

Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.