0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Hladno pripravljeni čaji za prijetno osvežitev

Hladno pripravljeni čaji za prijetno osvežitev

Ste za nekaj novega? Še bolj osvežilen in zdrav čajni napitek? Kliknite, samo če ste pravi ljubitelj čaja.

Ste že slišali za hladno pripravljen čaj (cold brewed tea)? Medtem ko je takšen način priprave pri nas skoraj neznan, ima v ZDA in drugod po svetu številne oboževalce. Celo tradicionalni ledeni (črni) čaj, ki ga na jugu ZDA pijejo v enormnih količinah, se pripravlja na tak način. Hladno pripravljen čaj je enostaven in slasten način, da iz razsutega čaja izvabite še več odličnih snovi. Počasen proces priprave čaja ustvarja okusen napitek, s katerim ne tvegate pretirane grenkobe, ki se lahko pojavi, če čajne lističe predolgo namakate v vroči vodi. 

Ni čajnika? Ni ure? Niti merilne žličke? Potem ni težav.

Čaj je v osnovi zelo enostaven napitek – samo listi in voda. Vendar raznolikost in kompleksnost vrst čajev ter natančnost, ki jo zahtevajo številne tradicionalne metode priprave, vas lahko odvrnejo od užitka v odličnih čajih. Ste že kdaj okusili grenkobo zelenega čaja, ki ste ga pustili 30 sekund predolgo v vodi ali pa ste ga zalili z 10 stopinj prevročo vodo? Potem vam bo hladen način priprave čaja zelo všeč!

Hladna priprava čaja je najenostavnejši način, kako lahko uživate v večini čajev. Počasnejša priprava v hladni vodi ustvarja enostavnejši in čistejši napitek kot priprava z vročo vodo. Ko posušeni čajni listi pridejo v stik z vročo ali vrelo vodo, dobimo hiter in celovit izvleček iz listov. Vendar takšen proces nekatere aktivne sestavine tudi spremeni. Čaji, ki so pripravljeni na hladen način, imajo nižjo vsebnost kofeina, manj grenkobe in lahkoten okus. Ker gre s kemijskega vidika za drugačno pripravo, imajo lahko hladni čaji nekoliko drugačen okus, ki se pogosto kaže v manj trpkosti in bolj zaokroženem okusu.

Hladna priprava čaja je primerna za večino razsutih čajev. Najbolj okusen napitek boste ustvarili z zelenimi, belimi in mate čaji.

Priprava je zelo enostavna!

Enostavneje ne gre … Hladna priprava je zelo hvaležen proces. Razmerja in čas namakanja listov ni tako kritičen kot pri pripravi z vročo vodo. Hladna priprava daje dobro uravnotežen ledeni čaj brez grenkobe ali motnega videza.

Hladna priprava je primerna za večino razsutih čajev. Najbolj okusen napitek boste ustvarili z zelenimi, belimi in mate čaji.

Za hladno pripravo čajev potrebujete:
• razsuti čaj,
• vodo,
• vrč, kozarec za vlaganje ali steklenico za vodo,
• hladilnik (izbirno).

1. V liter sveže vode dodajte 2 zvrhani žlici razsutega čaja.
2. Čajne liste namakajte vsaj 2 uri v hladilniku ali 10-30 minut na sobni temperaturi.
3. Precedite liste in uživajte v osvežilnem napitku.

Nekoliko pozornosti ne bo odveč. Če uporabljate zelišča ali suho cvetje, ni nujno, da so tako kot čaj šle skozi visokotemperaturni proces, ki uniči vse bakterije. Če niste prepričani o čistosti svojih zelišč, jih rajši sperite z vročo vodo, preden jih pripravite na hladen način.

Katere čaje uporabiti?

Zeleni čaji

Medtem ko so vsi zeleni čaji odlični kandidati za pripravo na hladen način, se nam najbolje priležejo japonski zeleni čaji. Sencha, Gen Mai Cha, Hojicha ali mešanica Japonska češnja – Sakura. Izbira je vaša! Zeleni čaji povečujejo energijo in miselni fokus, hkrati pa spodbujajo vaš metabolizem. Matcha je odlična izbira za hladno pripravo, saj je pripravljena v trenutku.

Beli čaji

Beli čaji vsebujejo bistveno več antioksidantov, če jih pripravljate na hladen način kot z vročo vodo. Hladni beli čaji imajo tudi svilnato gladek okus, izjemno malo kofeina in obnavljajo zaloge vode v telesu. Poskusite priljubljeni Pai Mu Tan ali mešanico Heaven's key Superior.

Oolong čaji

Za hladno pripravo potrebujete zgolj majhno količino oolong čajev. Katera koli vrsta oolong čaja – visokogorski oolong čaji, Haicha ali aromatizirani oolong čaji – bo ustvarila izjemno okusen in zdrav hladen napitek.

Yerba Mate

Prepustite se užitkom zaokroženega in zelenega okusa, ki ga daje mate čaj, ko ga pripravite na hladen način. Pustite svoji domišljiji prosto pot in mate čaju dodajte različno sadje ali zelišča.

Zeliščni čaji

Številna zelišča, tako sveža kot suha, dajejo čudovit napitek, ko jih pripravimo s hladno vodo. Nekatera izmed najboljših zelišč so meta, ingver, kamilica, hibiskus, sladki koren, sivka, cvetovi vrstnic in rožmarin.

 


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.