0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Gyokuro: pridelava najbolj finega japonskega čaja

Gyokuro: pridelava najbolj finega japonskega čaja

Na Japonskem čaj Gyokuro že stoletja velja za najboljši zeleni čaj.

Na Japonskem čaj Gyokuro že stoletja velja za najboljši zeleni čaj. V zadnjem času postajajo najbolj kakovostni čaji te vrste bolj dostopni tudi izven Japonske, saj ljubitelji čaji vedno bolj cenijo čudovito aromo tega delikatnega čaja. Gyokuro v slovenščini pomeni smaragdna rosa, kar popolnoma ustreza njegovi prestižni barvi in naravno sladkemu okusu.

Zakaj je Gyokuro tako poseben? Pri razumevanju, zakaj se Gyokuro tako razlikuje od ostalih čajev, je odločilnega pomena način gojenja in predelovanja čajnih lističev po obiranju.

Rast v senci in previdno obiranje

Gyokuro raste na sorti čajevca, ki se imenuje Yabukita. To je čajevec z majhnimi in sladkastimi listi, ki ga Japonci uporabljajo za zelene čaje najvišje kakovosti.

Gyokuro čaj je narejen samo iz najzgodnejših popkov v zgodnji pomladni žetvi. 20 dni pred začetkom obiranja pridelovalci čajevce pokrijejo z naravnimi ponjavami, ki rastline zaščitijo pred soncem. Rast v senci preprečuje fotosintezo v mladih popkih. Zato čajevec proizvaja več klorofila, kar spremeni razmerje sladkorjev, aminokislin, kofeina in flavonoidov. Vse to vpliva na barvo, okus in aromo čaja. Manjša izpostavljenost soncu se kaže v milem in sladkem okusu, ki je manj trpek kot pri ostalih zelenih čajih.

Gyokuro in umetnost predelave

Za predelavo čaja Gyokuro so potrebno posebne in zahtevne spretnosti. Skrbna kontrola nad procesom predelave je potrebna zaradi občutljivosti mladih popkov, ki rastejo v senci. Vsebujejo namreč več vlage in okusa kot mnoge ostale vrste zelenega čaja.

Najprej marljive roke obiralcev oberejo listne popke in jih narahlo poparijo, da preprečijo oksidacijo. Potem jih svaljkajo in sušijo na zraku, da se počasi razvije okus. Rezultat je aracha ali grob čaj, ki vsebuje veliko vode.

Aracho potem sortirajo v različne razrede kakovosti. Najfinejše čajne lističe izberejo za pripravo Gyokura. Do takrat je čaj prešel že mnoge korake svaljkanja in sušenja, ki so ga izoblikovali v tanke iglice. Na koncu čaj pustijo počivati in zoreti vsaj en teden, da lahko razvije svoj prepoznavni okus.

Čajni vrtovi, ki imajo najvišji ugled pri pridelovanju Gyokura najboljše kakovosti, se nahajajo v treh regijah: Hoshinomura (Yame), Joyoshi (Kyoto) in Okabe (Shizuoka).

Priprava čaja Gyokuro

Gyokuro je občutljiv zeleni čaj, ki potrebuje previdno pripravo, da iz njega izvabimo najboljši okus. Za razkrivanje posebnega profila okusov pri tem čaju vam priporočamo, da uporabite hladnejši vodo (60°C) in nekoliko več čajnih lističev (približno 2 čajni žlički na skodelico).

Visokokakvostni Gyokuro lahko uporabite za 3 prelive. Glede na to, da prvi preliv odpre čajne liste, je lahko drugi preliv mnogo krajši (približno 30 sekund) in tretji preliv naj traja nekje 60 sekund.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.