0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Hibiskus, osupljiva svežina čaja

Hibiskus, osupljiva svežina čaja

Uživajte v svežem in cvetličnem okusu ročno obranih cvetov hibiskusa.

Hibiskusov čaj je zelo priljubljen po celem svetu, saj navdušuje s svojim optimistično svežim okusom, ki je rezultat visoke vsebnosti sadnih kislin in antioksidantov. To so vedele že naše babice, ki so nam okusen hibiskusov čaj kuhale, ko smo se prehladili. Za posebno razvajanje so dodale še žličko sladkorja ali medu.

KAKO RASTE HIBISKUS?

Obstaja več sto različnih vrst hibiskusa, ki rastejo po celem svetu. Čeprav je hibiskus domača sorta v tropskih in subtropskih regijah, nekatere vrste uspevajo tudi pri nas, v Sloveniji.

Najbolj opazna značilnost hibiskusa so njegovi osupljivi cvetovi, ki po obliki spominjajo na velike trobente. Cvetovi lahko zrastejo od 4 do 18 centimetrov, odvisno od sorte. Najbolj razširjena vrsta hibiskusa, ki ga uporabljamo za pripravo čaja, se imenuje Hibiscus sabdariffa. To vrsto krasijo temno rdeči cvetovi, ki čajnemu napitku dajejo prepoznavno rubinsko barvo. Ampak najbrž niste vedeli, da obstaja še veliko drugih sort hibiskusa, ki imajo cvetove v belih, rumenih, oranžnih, vijoličastih, modrih in rožnatih odtenkih. Pri nekaterih vrstah se barve cvetov celo prelivajo iz ene v drugo.

Veliko vrst hibiskusa se zaradi svojih osupljivo lepih cvetov znajde tudi na okrasnih vrtovih. Njihovi veliki cvetovi privlačijo metulje in čebele, ki skrbijo za zdravje in preživetje vrta.

Kitajska in Tajska sta najmočnejši svetovni pridelovalki ter izvoznici hibiskusa. Veliko ga pridelajo tudi v Mehiki, Egiptu, Senegalu, Tanzaniji, Maliju, na Jamajki, v Indiji in Maleziji, vendar večino pridelanega hibiskusa porabijo lokalno. Najboljši hibiskus naj bi prihajal iz Sudana, vendar ga pridelajo tako malo, da zgolj redki lahko uživajo v njegovi vrhunski kakovosti.

HIBISKUSOV ČAJ

Hibiskusov čaj je priljubljen napitek po celem cvetu. Če ga namakamo v vreli vodi, rožnati cvetovi ustvarijo rubinsko rdeč napitek, ki je kisel kot limona in osvežilen kot brusnice ali granatno jabolko. Na trenutke je lahko celo malo trpek, zato ga pogosto sladkamo s sladkorjem, da omilimo trpek in kisel okus. Hibiskus lahko tudi zmešamo s sadnimi ali citrusnimi sokovi, svežim ingverjem, meto, suhimi dišavnicami (cimet, klinčki) ali celo z alkoholom (vodka, rum, pivo). Tako lahko naglasimo, izboljšamo ali samo dopolnimo njegov edinstven okus.

HIBISKUS V DRUGIH KULTURAH SVETA

V različnih kulturah po celem svetu ima hibiskus praktične in simbolične vrednosti, ki presegajo njegovo lepoto v okrasnih vrtovih ali obiranje cvetov za pripravo osvežilnega čaja.

• Hibiskus je državni cvet Havajev. Če havajsko dekle nosi cvet hibiskusa za desnim ušesom, to pomeni, da išče ženina, medtem ko cvet za levim ušesom naznanja, da je že oddana.
• Rdeči hibiskus je cvet hindujske boginje Kali. Pogosto jo spremlja na upodobitvah v indijski umetnosti in je tudi del hindujskega obreda čaščenja te boginje.
• Filipinski otroci iz hibiskusovih cvetov delajo mehurčke. Cvetove zmečkajo v sok in lepljivo tekočino pihajo skozi slamice iz votlih papajinih stebelc, da nastanejo mehurčki.
• Steblo hibiskusa ima zelo močna vlakna, ki jih v nekaterih kulturah uporabljajo za izdelavo naravnih tkanin, kot je juta.
• Zeleni listi hibiskusa se lahko uporabljajo kot zelišča ali špinača. V Senegalu liste uporabljajo v tradicionalni jedi iz rib in riža, ki se imenuje thieboudienne. V Burmi so listi hibiskusa glavna sestavina klasičnega curryja, chin baung kyaw.
• Hibiskusove cvetove lahko vložimo ali uporabimo suhe za pripravo različnih marmelad, džemov, sirupov, solat in sladic.
• Hibiskusove cvetove lahko uporabimo tudi kot naravno barvilo za kozmetiko, blago in hrano. Močan hibiskusov čaj bo dal toplo, rdečo barvo. Namočene cvetove lahko uporabite za barvanje velikonočnih jajc, ki bodo glede na čas namakanja v čaju dobila svetlo sivo do globoko vijoličasto barvo. Hibiskusove cvetove lahko tudi zdrobite v prah in dobite naravno rožnato barvo za kreme v slaščicah.

KAKO PRIPRAVITI ČAJ?

Hibiskusov čaj ponavadi pijemo kot topel napitek, vendar je enako okusen tudi kot ledeni čaj. Za uravnovešanje kislega in trpkega okusa ga sladkamo s sladkorjem, z medom ali agavinim sirupom. Če ga postrežete z limono, boste naglasili njegov citrusni okus.

Za pripravo hibiskusovega čaja vzemite 1-2 žlički čaja in ju prelijte s skodelico vrele vode. Počakajte 5-10 minut in odstranite cvetove. Za obogatitev okusa hibiskusa lahko v vodo dodate še koščke jabolka ali hruške, pomarančne ali limonine olupki, cimet, sladki koren. Hibiskus da čaju izrazito rdečo barvo in osvežilno noto, sestavine naštete zgoraj pa okus le še dopolnijo.
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.