0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Zeleni čaj za začetnike

Zeleni čaj za začetnike

Dober zeleni čaj s seboj nosi svežino, ki je čista in jasna kot pomladno popoldne.

Če se resneje spoznavate s čaji, obstaja možnost, da začenjate ravno z zelenim čajem. Medtem ko črni čaj vlada v Evropi in obeh Amerikah, je zeleni čaj dnevna stalnica na Vzhodu. Pogosto je tudi prvi »pravi« čaj, s katerim se srečamo, ko se naveličamo planinskega čaja v filter vrečkah.

Dober zeleni čaj ima sladko aromo, ki je hkrati čista kot kozarec belega vina, osvežilna kot hladen tuš in sončna kot topel pomladni dan. Skodelica dobrega zelenega čaja zares dobro dene.

Vendar »zeleni čaj« ni ravno določena pijača. To je široka kategorija kot na primer belo vino. In pogosto boste našli ogromno navlake, preden naletite na kakovosten zeleni čaj. Če ste radovedni in želite vedeti več o tem, kaj pijete, preberite naš priročen vodič.

ŽIVETI ZELENO, PITI ZELENO

Tako kot jabolka ali avokado, čajni lističi porjavijo z oksidacijo. Ta se začne takoj, ko lističe odtrgate z grma čajevca. Če pustite proces teči nemoteno, boste dobili popolnoma oksidiran črni čaj, ki dobi temen in sladkoben okus z zaokroženo trpkostjo ravno s tem encimskim procesom.

Za pridelavo zelenega čaja morate oksidacijo ustaviti takoj, ko lahko. To lahko storite s sušenjem v pečici, praženjem v ponvah ali sušenjem listov s paro. Taka obdelava določi okus čaja, ki se nahaja v svežem, travnatem in zeliščnem spektru. Znotraj takega nabora okusa ima lahko določen zeleni čaj bolj kremno in oreškasto aromo ali sladko po melonah. Zeleni čaj je prav tako lahko algasto slan ali svež s pridihom iglavcev. Takšne posebnosti so rezultat tega, kje je čaj rastel in kako je bil obdelan.

CENA ZELENEGA ČAJA

Zeleni čaj lahko najdete v vseh cenovnih in kakovostnih razredih. Na prestižnem azijskem trgu, kjer so znanja porabnikov in povpraševanja vrtoglava, lahko zeleni čaj hitro postane izjemno drag – od 100 dolarjev za pol kilograma cenjenih različic.

Kaj plačate, če se odločite za premium čaj. To je odvisno od čaja, vendar zeleni čaji višjih razredov kakovosti so pravilom manj grenki in bistveno bolj sladki ter aromatični. Njihov okus je bolj uravnotežen, s čimer ustvarjajo enakomerno in zaokroženo skodelico čaja. Imajo tudi več osnove in na vašem jeziku pustijo svež okus še nekaj minut po pitju.

To so zgolj subtilne nadgradnje, ki so niso ravno očitne. Zato če iščete zeleni čaj z največ okusa, boste najbolj zadovoljni na spodnjem delu cenovnega spektra. Za vsakodnevno pitje izberite čaj z ugodno ceno, medtem ko si lahko premium in prestižne čaje privoščite ob posebnih priložnostih. Dober zeleni čaj je uravnotežen, kompleksen in s seboj nosi svežino, ki je čista in jasna kot pomladno popoldne. Tega ne boste našli v nobeni filter vrečki.

KAJ MORATE ŠE VEDETI O ZELENEM ČAJU?

Če obstaja ena stvar, ki jo morate vedeti o zelenem čaju, je to, da ne traja dolgo. Čeprav sodobna neprodušna pakiranja (v katerih so japonski čaji včasih pakirani) lahko ohranijo lističe sveže več mesecev, ura začne tiktakati, takoj ko odprete embalažo. Sveža in sladka aroma zelenega čaja je kratkotrajna in postan zeleni čaj ima ravno takšen okus: postan. Ne glede na to, kakšen zeleni čaj kupujete, ne pozabite nanj. Hitro ga spijte, v roku nekaj mesecev, dokler je še svež in dišeč.

Za inspiracijo, kateri zeleni čaj izbrati, vam priporočamo vodič po japonskih čajih ali vodič po kitajskih čajih. V čajnici Zisha vam zagotavljamo, da boste našli pravi zeleni čaj zase.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.