0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Kako izbrati pravi čajnik za najboljšo skodelico čaja

Kako izbrati pravi čajnik za najboljšo skodelico čaja

Čajniki so tisti, ki naredijo razliko med dobrim in odličnim čajem.

Ko se odločate za nakup popolnega čajnika, se nehote soočite z neverjetno široko ponudbo, ki zaobjema raznolike dizajne in materiale. Vse to v vas zbuja množico privlačnih razlogov, zakaj bi se odločili za en čajnik namesto drugega. Mogoče vam je všeč oblika, mogoče barva ali pa se stilsko dopolnjuje z vašo kuhinjo. Čeprav gre za tehtne razloge, mi verjamemo, da se najpomembnejši dejavnik za odločitev skriva drugje. V materialu, iz katerega je narejen čajnik. 

Vodič po čajnikih

Čajniki so se skozi zgodovino razvijali skladno s čajem. Zato ni nenavadno, da široka ponudba čajnikov ustreza še širši ponudbi čajev. Raznovrstni materiali čajnikov ustrezajo različnim vrstam čajev, da lahko s svojimi značilnostmi iz čajnih lističev izvabijo edinstven okus in izjemne arome.

Litoželezni čajniki

Litoželezni čajniki imajo enkratno sposobnost prevajanja toplote, zato iz čajnih listov izvlečejo največ okusa in hranljivih snovi. Primerni so za pripravo čajev, ki potrebujejo višje temperature, kamor sodijo črni čaji in Pu-Erh čaji ter nekateri zeliščni čaji. Litoželezni čajniki odlično ohranjajo toploto, zato bo vaš čaj vroč še dolge ure po pripravi. Pazite le, da se ne opečete, ker se močno ogreje tudi zunanjost čajnika in ročaj.

Keramični čajniki

Keramični čajniki imajo ponavadi debelejše stene, da dobro ohranjajo toploto. Zato so najbolj primerni za črne čaje in Pu-Erh čaje, ki potrebujejo višjo temperaturo vode. Keramični čajniki z zaščitno glazuro ne absorbirajo arom in ne vplivajo na okus čaja, zato lahko isti čajnik uporabljate za pripravo različnih čajev.

Čajniki iz porcelana

Čajniki iz porcelana so primerni za pripravo belih čajev in zelenih čajev. Njihove stene so praviloma tanjše kot pri keramičnih čajnikih, zato ne morejo dolgo ohranjati toplote in so primernejši za čaje, ki jih pripravljamo pri nižjih temperaturah.

Stekleni čajniki

Stekleni čajniki so odlična izbira, ko pripravljamo cvetoče čaje. Prozorne stene nam omogočajo, da uživamo v pogledu na nežno razpiranje čajnih lističev. Zaradi tanjših sten stekleni čajniki hitro izgubljajo toploto, zato so primerni za pripravo delikatnih belih in zelenih čajev.

Glineni čajniki ali Yixing čajniki iz gline Zisha

Glineni čajniki so temelj kitajske čajne tradicije. Yixing čajniki, kot jih imenujejo, so narejeni iz gline iz kitajske province Juangsu. Med njimi so najbolj cenjeni tisti, ki so narejeni iz vijoličaste gline, ki se imenuje Zisha. Po teh edinstvenih čajnikih je naša čajnica dobila ime.

Zisha glina je zelo porozen material, ki absorbira okus čaja in omogoča, da se čajna olja naberejo v notranjosti čajnika. Tako sčasoma čajnik prevzame okus čaja in naglasi njegove arome. Zato so Yixing čaji primerni samo za pripravo enega čaja, da se okusi ne mešajo. Pogosto ga ljubitelji čaja kupijo za pripravo svojega najljubšega čaja, ki ga redno uživajo.

V spletni čajnici Zisha lahko izbirate v široki ponudbi čajnikov, kjer boste zagotovo našli pravega zase.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.