0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Ne pravijo zastonj, da kopriva ne pozebe!

Ne pravijo zastonj, da kopriva ne pozebe!

Marsikdo, ki je ob koprivah pomislil le na slabo izkušnjo žgoče bolečine na koži, si po uživanju koprivinega zeliščnega čaja hitro premisli

Kako močno lahko kopriva ožge kožo, je marsikdo že izkusil – a tako, kot je vztrajna pri bolečini na koži, je vztrajna tudi pri svojih blagodejnih učinkih, njena pekoča narava pa menda vname tudi žgočo ljubezen. Le pazite, da se ne boste tudi pri tej opekli!

Četudi je kopriva na dotik neprijetna, saj so listi opremljeni z drobnimi žgalnimi laski, ki se zapičijo v povrhnjico in povzročijo bolečino ter rdečino, velja hkrati tudi za zdravilno rastlino, zaradi česar koprive spomladi in zgodaj poleti marsikdo nabira za uporabo v kulinariki in zdravilstvu. Tisti, ki si kljub uporabi rokavic ne želijo igre z ognjem oziroma želijo v njenih blagodejnih učinkih uživati tudi v hladnih zimskih dneh, pa si lahko v ta namen privoščijo koprivin čaj.


Koprivin čaj
boste našli tudi med bogato ponudbo spletne čajnice Zisha, kjer so vam na voljo tako zeliščni kot sadni in pravi čaji. Prav tam so nam zaupali staro verovanje, ki ga v naših krajih pozna marsikatera babica: Če si želite pridobiti ljubezen določene osebe, je potrebno na petek zgodaj vstati in pred sončnim vzhodom poiskati koprivo ter jo ob izrekanju imena ljubljene osebe posoliti s soljo – ko sončni vzhod mine, pa jo je treba s korenino vred izkopati in zažgati, s čimer si zagotovimo žgočo ljubezen.

O tem, kakšna je vrednost koprive, nam lahko marsikaj povedo tudi kuharski mojstri, ki zaradi trenda vračanja k naravni prehrani koprivo vse pogosteje uporabljajo za juhe, zavitke, slane sirove pite in druge jedi. Pri tem je pomembno le, da se koprive dobro pokuha oziroma se s kropom uniči žgalne laske. Tako koprive ne pečejo več, njihov okus pa je svež in spominja na okus špinače.

Sveže koprive se v kulinariki uporablja dokler ne pričnejo cveteti, torej zgolj spomladi oziroma v maju in juniju, za poparek, iz katerega pripravimo čaj, pa posušimo njene mlade lističe. Pomembno je, da jih v vreli vodi ne namakamo predolgo, saj bomo le tako ohranili pomembne hranilne snovi – vitamine in minerale.

Marsikdo, ki je ob koprivah pomislil le na slabo izkušnjo žgoče bolečine na koži, si po uživanju koprivinega zeliščnega čaja hitro premisli. Kot pravijo v čajnici Zisha, je koprivin čaj namreč precej pogosto med tistimi, do katerih so ljudje najprej skeptični, a ga nato hitro sprejmejo. Še posebej, ko jim povedo, da kopriva ni zgolj polna klorofila, vitaminov, železa in drugih mineralov, temveč, če gre verjeti pripovedi, poskrbi za sladko življenje na drugem področju. Morda sredi hladnega obdobja koprive ob sončnem vzhodu res ne gre iskati okoli hiše, a namesto ognja lahko morda v isti meri deluje vrela voda, s katero prelijemo lističe in tako zažgemo žgalne laske.

Nekaj že mora biti tudi na teh starih vražah o ljubezni in koprivah. Saj veste, da pravijo, da kopriva nikoli ne pozebe – in ker bi vam vsak botanik povedal, da to dejansko ne drži, potem imajo naše babice pri tem reku gotovo v mislih njegov preneseni pomen. Kopriva torej zaneti žgočo ljubezen, strast pa traja in traja in kljubuje tudi vmesnim ohladitvam. 


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.