0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Štirje letni časi za obiranje Japonskih čajev

Štirje letni časi za obiranje Japonskih čajev

Veliko držav po svetu lahko proizvaja čaj skozi celo leto, na Japonskem pa se obiranje in proizvodnja čaja odvija med marcem in novembrom. V zimskih mesecih, od decembra do februarja pa je čas, ko čajevec počiva.

Ste se kdaj vprašali kolikokrat lahko obirajo čaj na Japonskem? Odgovor je dejansko odvisen od regije in čajnega kmeta. V regijah, kot sta Kagoshima in Miyazaki, se čaj lahko obira štiri ali celo petkrat, medtem v drugih regijah, kot sta Saitama ali Ibaraki, oberejo čaj le dvakrat letno. Po drugi strani pa čajni kmetje, ki se osredotočajo na proizvodnjo izjemno visokokakovostnega čaja, obirajo čaj samo enkrat letno in nato pustijo čajna drevesa do naslednjega leta.

V vsakem primeru pa skoraj ni čajnega kmeta, ki bi izpustil spomladansko čajno obiranje ali ichibancha, saj je spomladanski čaj najbolj cenjen in kakovosten, ter dosega najvišjo ceno.


Koliko sezonskih obiranj čaja imajo na Japonskem?

Ichibancha je čas obiranja čajevca od začetka aprila do sredine maja, odvisno od lokacije in podnebja v katerem se čajni vrt nahaja. Nekatere regije, kot sta Saitama in Ibaraki, imajo le eno ali dve žetveni sezoni. Spomladi se proizvajajo najbolj cenjeni čaji, kot so Gyokuro, Kabuse Sencha, Matcha in seveda Shincha.


Nibancha je čas drugega obiranja čajevca in se običajno začne poleti in traja od konca maja do konca julija, odvisno seveda od regije in čajnega kmeta. Po eni žetvi čaja, traja približno 40 dni, da začnejo čajni grmiči ponovno poganjati. V primerjavi s prvim obiranjem, je čaj drugega obiranja običajno manj bogat, pa tudi cena je precej nižja. To je sezona, ki nam daje dobro Matcho, za uporabo v kulinariki, srednje kakovostno Sencho in nekaj črnega čaja Wakoucha.


Sanbancha je tretja žetvena sezona, ki se običajno odvija med koncem julija in sredino septembra. Sredi poletja, so pogoji za žetev skoraj popolnoma nevzdržni, saj je prevroče. Zaradi vročine in nižje cene čaja iz tretjega obiranja, se odloči za proizvodnjo sanbancha čaja le peščica čajnih kmetov. Čaji, pridelani v tej žetveni sezoni, so večinoma Senche in Matche nižje kakovosti.


Akibancha je jesenska žetev. Kot zanimivost omenimo, da jesensko žetev redko imenujejo četrta žetev ali Yonbancha, verjetno zaradi negativne konotacije številke 4 v Japonskem jeziku. Akibancha sezona se običajno začne med začetkom in koncem septembra. Čaj iz te sezone, je bistveno nižje kakovosti in se običajno uporablja za proizvodnjo čajnih vrečk ali ustekleničenega čaja.


Shuutoubancha ali Harubancha je obiranje jesensko-zimskega obdobja in je tudi zadnja žetev v letu. Shuutoubancha poteka od sredine oktobra do sredine novembra, medtem ko se Harubancha odvija v celotnem marcu. Kmetje izberejo enega od teh dveh obdobij za svoje končno obrezovanje v pripravi na spomladansko žetev. Čaj, pridelan v tem obdobju, je zelo poceni, zato ga prideluje le malo čajnih kmetov. Večina še vedno obrezuje grmiče, vendar obrezane lističe potem uporabljajo kot gnojilo. Zanimivo je torej dejstvo, da se lahko jesensko-zimski čaj, dejansko pobere konec zime, v začetku marca, da se izogne spomladanskim pozebam, ki bi lahko škodovali novim poganjkom čaja. Nekateri bolj znani čaji iz tega obiranja so Hirabancha in praženi Kyobancha.


Marca pa se spet prične nov cikel priprav na spomladansko sezono, kar se na Japonskem dogaja že vrsto let, saj je navdušenje nad svežim, novim čajem tu vedno veliko.

Regije in čas žetve čaja

Začetek in konec sezon obiranja čaja, se prav tako razlikujeta glede na nadmorsko višino in lokacijo čajnih polj, saj se vreme in temperaturne spremembe po državi razlikujejo, pri čemer je jug Japonske toplejši kot preostanek države. Recimo Kagoshima, kot najjužnejša prefektura, začne z obiranjem prva, saj ima najtoplejše vreme. To se običajno zgodi v začetku aprila. Na sredini je Shizuoka, ki običajno začne z žetvijo konec aprila. Nazadnje pa se prične z obiranjem v najsevernejše ležeči perfekturi Saitama. Tu se žetev običajno začne maja.


Katera sezona proizvaja najboljši čaj?

V obdobju Ichibanche, ki je sezona spomladanske žetve, proizvedejo najbolj cenjene čaje na Japonskem, vključno z Gyokurom in višje kakovostno Sencho ter Matcho.


Ichibancha je tudi čas, ko se prideluje Shincha. Shincha se prideluje izključno iz prvega obiranja čajevca in ima omejen časovni okvir, kar je eden od razlogov, zakaj je med dražjimi čaji na tržišču.

Kako pripravljajo čajna drevesa med sezonami?

Čajna drevesa se med sezonami obrezujejo in oblikujejo, da je nabiranje čajnih listov lažje, z obrezovanjem pa omogočijo rast novih čajnih listov. To naredijo tako, da odrežejo odvečne liste in veje. Kmetje izvajajo rutinsko obrezovanje čajevcev med sezonami obiranja in temeljito obrezovanje vsaka tri leta. Temeljito obrezovanje (Fukagari) vključuje rezanje čajevca na približno 30 cm od tal. 

Medtem, ko je namen obrezovanja vzdrževanje in ne pridelava čaja, lahko nekatere liste, ki jih obrežemo, spremenimo v čaj.

Ali sezona obiranja vpliva na kakovost japonskega čaja?

Medtem ko drugi dejavniki, kot so metoda gojenja in obdelave, čajna regija in sorta čajevca, vplivajo na kakovost čaja, ima tudi sezona obiranja pomemben vpliv na kakovost japonskega čaja. Različne žetve prinašajo različne okuse, arome in značilnosti čaja. Spomladanska žetev, imenovana ichibancha, velja za vrhunsko in najbolj cenjeno obdobje žetve. V tem času se poberejo mladi poganjki in prvi listi čajevca, ki imajo svež in sladek okus ter bogato aromo. Spomladanski čaji so običajno najvišje kakovosti in ponujajo edinstveno doživetje pitja čaja.


Nadaljnje žetve, kot so nibancha (poletna žetev), sanbancha (jesenska žetev) in shuutoubancha (žetev pozne jeseni in zime), prinašajo čaje z drugačnimi lastnostmi. Okusi in arome čaja so lahko manj izraziti, cena čaja je nižja, uporabljeni deli rastline pa so lahko drugačni. Vendar pa vsaka žetev prinaša svoje značilnosti in lahko ponudi edinstveno izkušnjo pitja čaja.


Poleg žetvene sezone ima tudi kakovost tal, vremenski pogoji, starost čajevca in obdelava listov pomemben vpliv na kakovost japonskega čaja.

Ali imajo čaji obrani v isti sezoni enak okus?

Odgovor je ne. Čaji, pobrani med isto žetveno sezono, se lahko znatno razlikujejo v videzu, aromi in okusu. Čeprav ima žetvena sezona vpliv na kakovost končnega izdelka, ima tudi proizvodna metoda in spretnost kmeta vpliv na okus. Poleg tega ima okolje čajne regije tudi svoj vpliv. Ti faktorji lahko vodijo do raznolikosti okusov med čaji, ki so pobrani med isto žetveno sezono.


Okoljski faktorji, ki vplivajo na okus čaja:

  1. Temperaturna razlika med dnevom in nočjo
  2. Podnebni pogoji
  3. Sestava tal
  4. Padavine
  5. Megla

Čajna polja, ki se nahajajo v gorah blizu rek, veljajo za najboljša. Gorske strmine povzročajo velike temperaturne spremembe med dnevom in nočjo, medtem ko reke ustvarjajo meglo vsako jutro. Posledica tega so slajši čaji. Vendar so ta čajna polja težavna za vzdrževanje, saj kmetje ne morejo uporabljati velikih strojev za žetev. V isti regiji je čajni vrt, ki leži na ravnini, veliko lažje vzdrževati, vendar bo kakovost čaja drugačna.


Spretnost kmetov in žetvena sezona sta prav tako pomembna dejavnika pri okusu čaja, gojenega v isti regiji. Kakovost čaja se spreminja vsak dan, zato mora tudi izkušen kmetovalec opraviti veliko prilagoditev pri obdelavi. Čajni kmetje morajo imeti izjemno sposobnost ocenjevanja in prilagajanja svojih proizvodnih medot, še posebej pri parjenju.Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.