0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Tradicija pitja čaja na Japonskem je zakoreninjena v vseh generacjah

Tradicija pitja čaja na Japonskem je zakoreninjena v vseh generacjah

Umetnost pitja čaja se je v 9. stoletju prenesla s Kitajske na Japonsko, kjer pa so jo v 14. stoletju nekoliko spremenili in jo pod vplivom zenbudizma trdno zasidrali v japonsko družbo.

Umetnost pitja čaja se je v 9. stoletju prenesla s Kitajske na Japonsko, kjer pa so jo v 14. stoletju nekoliko spremenili in jo pod vplivom zenbudizma trdno zasidrali v japonsko družbo. Tradicija pitja čaja, ki je z leti postala duhovna izkušnja, ki pooseblja harmonijo, spoštovanje, čistost in mir, se na Japonskem prenaša iz generacije v generacijo, ne glede na družbeni sloj prebivalstva in njihovega vsakdana. Pitje čaja v tej otoški državi na Daljnem vzhodu, med Tihim oceanom in Japonskim morjem, vpliva na celotno kulturo države in različne obrti. Japonci na tradicionalnih obredih najraje pijejo Matcha zeleni čaj.

Če ste ljubitelj zelenega čaja ste lahko na Japonskem brez skrbi, saj vam bo topel ali hladen na razpolago na vsakem koraku. V vseh avtomatih s pijačo, na ulicah, imate na razpolago tudi zeleni čaj, prav tako pa ga boste dobili v vseh restavracijah, pri vsaki jedi.

Obred pitja čaja

Pred japonskim obredom pitja čaja gostje počakajo v čakalnici, dokler gostitelj ni pripravljen. Gostje morajo pred obredom hoditi po rosni zemlji, da se osvobodijo prahu sveta in si roke ter usta umiti v kamnitem umivalniku. Po zadnjem koraku čiščenja gostje v prostor, kjer bo obred potekal, vstopijo skozi mala vrata. Ob tem jih sprejme gostitelj, ki se vsakemu gostu v tihem loku prikloni. Na neformalnih srečanjih, ki so veliko krajši od tradicionalnih, gostom postrežejo najprej z bomboni Wagashi in nato s čajem. Tradicionalni obredi pred postrežbo čaja, skupaj z zavoljo in odmori, trajajo tudi do štiri ure. Čajni obred se začne, ko gostitelj skledo s čajem preda prvemu gostu in si ob tem izmenjata pozdrav v loku. Ta gost skledo najprej občuduje, jo zavrti, naredi požirek, obriše rob sklede in jo preda naprej naslednjemu gostu. Izmenjavanje sklede traja dokler zadnji gost ne naredi požirka. Skleda se nato preda gostitelju, ki jo skupaj z metlico in zajemalko, očisti. Gostje imajo potem, ko gostitelj konča s čiščenjem, priložnost, da si jih skrbno ogledajo – to naredijo celo s krpo, saj s pripomočki ravnajo zelo previdno. Ko si gostje ogledajo vse pripomočke jih gostitelj zbere in v loku pozdravi, kar pomeni, da je obred končan.

Obredno znanje

Japonci skoraj celo življenje izpopolnjujejo znanje obreda, da bi lahko rekli, da obvladajo obred pitja čaja. Z izpopolnjevanjem znanja začnejo že v šolah, nato pa ga nadaljujejo na fakultetah ali univerzah. Študentje se naučijo obredov in za vsakega posebej pridobijo certifikat, kar prakse.
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.