Informacije o čaju
Beli Pu'erh Beeng Cha
Relativno sodoben projekt, ki so ga prvič preizkusili leta 1995, z uporabo samo popka in prvega lista. Beli Pu'erh Beeng Cha je letnik 2018 in je bogat s kvalitetnimi čajnimi listi. Tako kot Sheng Pu'erh je list naravno posušen in takoj stisnjen.
V provinci Yunnan na Kitajskem ležijo plantaže čajevcev visoko v gorah, kjer obiralci čaja oberejo samo najmlajše lističe čajevca. Lističe čajevca potem fermentirajo, kar jim da močan in robusten karakter. Čajne lističe nato posušijo in raztrosijo na veliko mizo, kjer obiralci ročno izločijo neprimerne lističe čajevca. Po sortiranju postavijo čaj v posebno sobo, ker je čaj izpostavljen veliki vlažnosti, nato ga pokrijejo z mokrimi krpami in fermentirajo 28 dni in s tem dajo čaju značilno zemeljsko noto. V naslednji fazi čaj omehčajo z vlago, da ga potem lahko oblikujejo v končno obliko. V zadnji fazi čajne torte postavijo na stojala kjer jih v naslednjih 5 do 7 dneh posušijo na 45 stopinj Celzija. Vlaga v sredini torte pa še naprej fermentira čajne lističe in tako dodaja še bolj izrazit okus in aromo.
Priprava
Priporočamo, da pred pripravo čaja liste prelijete s hladno vodo in jih tako očistite. Za pripravo ene skodelice napitka potrebujete približno dve čajni žlički čaja, ki jo lahko uporabite večkrat (do 10x). Priporočena temperatura vode je od 88°C do 95°C. Čas priprave od 1 do 5 minut, odvisno od števila preliva. Nepoznavalcem Pu'erh čajev priporočamo stopnjevanje okusa, ki ga lahko dosežemo z različno temperaturo vode (začnemo s 70°C in jo stopnjujemo do vrelišča) in krajšim časom priprave (od 1 minute naprej). Ker se listi čaja lahko uporabijo večkrat, so primerni za tovrstno eksperimentiranje in omogočajo razvoj široke palete okusov in iskanje kombinacij, ki vam bo popolnoma ustrezala.
Lastnosti čaja Beli Pu'erh Beeng Cha
Karakter | Sladko, sadno, mehko |
Nadmorska višina čajnega vrta | 1200m |
Lokacija čajnega vrta | Yunnan, Wen Shan
|
Obdobje obiranja | Od Maja do Avgusta |
List | Rumenkasto do belo, veliko, s številnimi popki, okroglo stisnjeno
|
V skodelici | Zlate, travnate, čiste strukture
|