Informacije o čaju
Aromatizirani zeleni čaj China jasmin
Izvira še iz časov dinastije Song (960 -1279). Nihče ne ve, kako je bil izumljen, vendar je danes najbolj znan aromatiziran čaj na Kitajskem. Sestavljen je iz podlage iz zelenega čaja, ki so mu dodani jasminovi cvetovi. Jasmin so na Kitajsko najverjetneje prinesli v času po razpadu dinastije Han (220 – 589 n. št.). Raste visoko v gorah, za najboljšega pa velja tisti, ki raste v provinci Fujian.
Liste zelenega čaja oberejo v času od sredine marca do konca maja in jim dodajo jasminove cvetove, ki jih oberejo v maju, ko so najbolj aromatični. Po tradicionalnem postopku so nato izmenično v plasteh nalagali zeleni čaj in jasmin, zato da je aroma jasmina pronicala v liste čajevca. Danes pa uporabljajo postopek, pri katerem preko cvetov spustijo tokove vročega zraka, da bi dobili ekstrakt jasminove arome. Z aromo napolnjen zrak potem spustijo skozi in preko čajevih listov, da bi dobili močan okus in vonj po jasminu. Cvetovi so nato dodani kot okras.
Jasmin, ki ga uporabljajo za to mešanico, je vrste Jasminum sambac. Raste po tropskih in arabskih deželah, jugovzhodni Aziji in otokih Pacifika. Gojijo ga kot okrasno rastlino in zaradi njenih močno dišečih cvetov. Cvetove je potrebno nabirati zgodaj zjutraj in še neodprte. Nabirajo se le cvetovi bele barve, saj zeleni niso tako aromatični.
Med vsemi aromatiziranimi čaji je ravno jasminov najodličnejši. Napitek iz jasminovega čaja je bledo rumene barve, skorajda brazbarven. Okus je rahlo sladek, z poznejšim cvetličnim okusom. Zaradi njegove naravne sladkosti mu ni potrebno dodajati sladkorja ali medu.
Priprava
Skodelice najprej segrejte z vročo vodo in jo zlijte stran tik preden vanje denete čaj (eno čajno žličko čaja na skodelico). Uporabite hladno vodo in jo segrejte na 90° C. Prelijte čaj do polovice skodelice, pokrijte in pustite stati 3 do 5 min. Nato dolijte vodo še do vrha, pustite stati 1 do 2 minuti in po želji še precedite. Čaj lahko uporabite večkrat, tako da dodajate vročo vodo in z vsako novo uporabo malce podaljšujete čas priprave.