Informacije o čaju
Zeleni čaj En Shi Yu Lu BIO
En Shi Yu Lu je zelo edinstven čaj, ki izvira iz kitajske province Hubei (En Shi City) in je edini kitajski zeleni čaj, proizveden s pomočjo pare ter znan po svoji visoki vrednosti minerala selen.
Začetke proizvodnje čaja v En Shi City se prvič omenja v času dinastije Tang (618-907), En Shi Yu Lu pa naj bi začeli proizvajati v času vladanja kralja Kang Xiga. Čaj so sprva le pražili, z leti so metodo proizvodnje izboljšali, leta 1945, ob predstavitvi Japonski, pa so mu nadeli naziv 'Kitajski Gyokuro' (En Shi Gyokuro, En Shi Jade Dew, En Shi Green Dew). Napitek je sladkega cvetličnega in zelo svežega okusa, svetle barve in sveže, naravne arome.
Čaj izvira iz vasi Ba Jiao Dong (En Shi City), kitajske province Hubei. Čajni listi so obrani takoj po sončnem vzhodu, preden na njih leže jutranja rosa, ki slabo vpliva na postopek predelave. Listi se nato 24 ur sušijo v bambusovih košarah, 30 sekund obdelujejo na zelo visoki temperaturi s paro, večkrat valjajo in na koncu sušijo. Zapleten in dolgotrajen postopek je potreben za proizvodnjo kvalitetnega čaja in "umami" sladkega okusa.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja En Shi Yu Lu potrebujete približno eno do dve čajni žlički čaja. Priporočena temperatura vode je od 60°C do 70°C, čas priprave od ene do dve minuti.Čaj lahko pripravite na klasičen, moderen način ali s hladno vodo. Ob pripravi na klasičen način uporabite manj vode z nizko temperaturo in daljšim časom priprave. Priprava na moderen način je zelo podobna pripravi Senche (manjša količina čajevih listov, višja temperatura vode in krajši čas priprave). Liste lahko uporabite od 2 do 3 krat, odvisno od temperature vode in časa priprave.