Informacije o čaju
Črni čaj Ceylon FOP Pettiagalla
Ceylon prihaja iz Šri Lanke, kjer obdelujejo čajevce od sredine 19. stoletja naprej in je danes ena največjih pridelovalk čaja na svetu. Šri Lanka je bila prvotno poznana po predelavi cimeta in kave. Z ekonomskimi spremembami, ki so vplivale na predelavo cimeta in glivičnih bolezni, ki so prizadela plantaže kave so začeli v Ceylonu eksperimentirati s čajevci v letu 1839. Leta 1867 pa je Britanski čajeljubec pričel s pridelovanjem čaja na plantaži v Kandy-ju. Kmalu zate so sledili Jamesu tudi ostali čajni vrtovi po Ceylonu.
Šri Lanka ima 6 plantaž čaja: Kandy, Uda Pussellawa, Uva, Ruhuna, Dimbula in Nuwara Eliya. Šrilanško visokogorje ponuja vlažnost, nižje temperature in konstantno deževje, kar pripomore k proizvodnji visokokakovostnega čaja.
Ceylon čaji se najbolje priležejo za zajtrk ob kruhu, jajcih, prekajeni ribi ali slanini, ob lahki pikantni hrani, mesu, svežem siru, pecivu, ...
Ceylon FOP Pettiagalla je eden bolj priljubljenih čajev iz Šri Lanke. Čajni vrt se nahaja v Dimbulainu v okrožju Balangoda. Čajevci rastejo na nadmorski višini 1600m do 3600m. V skodelici bo Pettiagalla razvil jantarno barvo, je zelo aromatičen čaj in nekoliko blagega okusa, ki bo v pookusu razvil sladno noto. Zraven se čudovito poda kanček smetane.
Sestavine
Črni čaj Ceylon FOP Pettiagalla
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno 1 do 2 čajni žlički čaja Ceylon FOP Petiagalla. Prelijte ju z vrelo vodo, lahko pa tudi počakate nekaj trenutkov, da se temperatura rahlo zniža. Po 2 do 3 minutah je čaj gotov. Če ste lističe prvič prelili za krajši čas, lahko poskusite s še enim malce dlje trajajočim prelivom.